Recept van Nanon
Nanon schudt zonder problemen een makkelijk soepje uit haar mouw: “Pompoen, zoete bataat, verse kurkuma (geelwortel), verse gember, rode peper, beetje kummelzaad, even aanbakken in olijfolie, dan 15 minuten koken en verse koriander erbij.” En dan nu met wat meer aanwijzingen...
Pompoensoep van Nanon
Een oranje pompoen van bijna 1 kg, 250 g bataat (=zoete aardappel), stukje verse kurkuma (geelwortel), stukje verse gember, 1 rode peper, 1 theelepel karwijzaad, olijfolie, ? liter groentebouillon, verse koriander
Bereiding
Was de pompoen (niet schillen!) en snijd in stukken, verwijder de pitten en strengen. Schil de bataat en snijd in stukken. Schil en snijd de stukjes geelwortel en gember fijn. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd in kleine stukjes.
Verwarm olijfolie en bak de pompoen met de bataat, kurkuma, gember, rode peper en karwijzaad even aan. Voeg de groentebouillon toe en laat 15-20 minuten koken.
Pureer de soep en roer er, vlak voor het opdienen, geknipt korianderblad door.
Tip
-Als je geen gele vingers wilt krijgen van de geelwortel: draag handschoenen of gebruik kurkumapoeder
-Trek eens bouillon van de pompoenpitten en -strengen en eventueel ander groenteafval, zoals de taaie delen van prei, de harde bladeren en stronk van (bloem)kool, stelen van groene kruiden. Doe alles in een ruime pan met zoveel kokend water, dat het ruim onderstaat. Voeg kruiden en specerijen toe, bijv. karwij- of dillezaad, laurierblad, kruidnagel, peperkorrels, foelie. Laat een kwartiertje trekken op een zacht pitje en zeef de bouillon. Voeg daarna zout naar smaak toe.
|
|
|