Recept van Raymond

“Tja, koken is de afdeling van mijn vriendin dus. Over onze pasta valt niet veel te vertellen dat anderen nog niet weten, maar de mogelijkheden van wokken kent niet iedereen misschien?”

Wokken!

Een wok is een diepe holle pan die gebruikt wordt om te roerbakken. Roerbakken wordt daardoor ook wel wokken genoemd. Bij roerbakken verhit je een goede, zuivere olie op een hoge temperatuur en bak je steeds omscheppend kleine stukjes groente en/of paddestoelen samen met naar keuze tahoe, vlees, garnalen of vis. Door het omscheppen komen alle stukjes in contact met de hete olie. Zo verdampt het loskomende vocht direct, wordt alle smaak geconcentreerd en is een wokgerecht snel klaar. Je moet van tevoren wel alles in de goede grootte klaar hebben liggen, anders is het één sneller gaar dan het ander. Vaak wordt in wokrestaurants een saus toegevoegd. Die zijn kant-en-klaar in flesjes te koop, maar je kunt ook zelf experimenteren met ketjap, tamari, gember e.d.

Eigenlijk kun je alle groenten wel wokken, als je ze maar klein genoeg snijdt en niet teveel tegelijk in de pan doet. Je kunt ook groente die een langere gaartijd nodig heeft even vóórkoken, bijv. sperziebonen, dikke asperges, winterpeen. Bladgroente heeft echt maar heel korte woktijd nodig en moet je direct serveren, anders wordt het slap.